Politica privind drepturile omului

Politica privind drepturile omului

Politica privind drepturile omului

Politica privind drepturile omului

Ultima actualizare: 01.11.2022



1.    CONTEXT

Total Soft S.A. este angajată să îşi desfăşoare activitatea respectând principiile Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, liniile directoare ale OECD, Declaraţia tripartită de principii a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) şi Politica Socială şi Convenţiile cadru ale OIM privind standardele de muncă.

 

Total Soft S.A. s-a angajat să respecte principiile privind drepturile omului în cadrul operaţiunilor sale existente şi în evaluarea şi dezvoltarea de noi oportunităţi de afaceri.

 

În cazul în care drepturile omului sunt încălcate într-una din ţările în care ne desfăşurăm activitatea, luăm toate măsurile de precauţie necesare pentru a ne asigura că Total Soft S.A. nu contribuie direct sau indirect la abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului.

 

În cazul în care respectarea statului de drept şi a dezvoltării economice este fragilă într-una din ţările în care ne desfăşurăm activitatea, Total Soft S.A. trebuie să îşi deruleze operaţiunile cu precauţie pentru a sprijini, mai degrabă decât pentru a submina, dezvoltarea unei societăţi stabile.

 

2.    OBIECTIVE

·        Evidenţierea clară a punctelor de vedere şi angajamentelor TotalSoft în ceea ce priveşte drepturile omului şi demonstrarea faptului că TotalSoft îşi înţelege responsabilităţile de a respecta şi sprijini protecţia drepturilor omului consacrate de Declaraţia Universala a Drepturilor Omului.

·        Stabilirea de principii fundamentale pentru toate unităţile operaţionale pentru a ne asigura că ne desfăşurăm activitatea cu respectarea acestor drepturi.

·        Evidenţierea răspunderilor pentru a asigura respectarea cerinţelor minime definite de către toate unităţile operaţionale din cadrul grupului

 

3.    PRINCIPII

Total Soft S.A. recunoaşte standardele internaţionale şi locale de muncă şi este angajată să respecte drepturile omului la locul de muncă în comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea şi în relaţiile sale cu partenerii de afaceri. Principiile Total Soft S.A. privind drepturile omului includ, dar nu se limitează la:

 

Interzicerea muncii forţate sau obligatorii

Toţi avem dreptul de a alege unde, pentru cine şi în ce poziţie dorim să lucrăm şi de a alege când să părăsim un loc de muncă. În acest sens, compania:

·        încheie cu toţi angajaţii un contract scris, care stipulează termenii şi condiţiile de muncă, inclusiv procesul de prezentare a preavizului şi de părăsire a companiei

·        se asigură că angajaţii citesc, înţeleg şi semnează contractul

·        le permite angajaţilor să plece din companie cu condiţia ca aceştia să prezinte un preaviz în condiţiile legii

·        nu trebuie să le ceară angajaţilor să depună o garanţie sau să predea documente de identitate sau alte documente personale în original (cu excepţia celor impuse de lege)

 

Total Soft S.A. interzice toate formele de muncă forţată şi obligatorie, cum ar fi munca în detenţie, prestarea de munci pentru achitarea datoriilor sau împrumuturilor, sclavia sau orice alte forme de muncă

ne-voluntară.

 

Total Soft S.A. consideră că munca forţată privează societatea de oportunitatea de a dezvolta resurse umane de înaltă calitate pentru piaţa modernă a muncii şi de a dezvolta competenţe pentru piaţa muncii de mâine.

 

Exploatarea prin muncă a copiilor

Nu este tolerată utilizarea muncii copiilor în moduri ilegale, inacceptabile din punct de vedere social sau

care duc la pierderea oportunităţilor educaţionale ale copiilor. Prin urmare, Total Soft S.A. se opune celor mai grave forme de exploatare prin muncă a copiilor, aşa cum sunt acestea stipulate de Convenţia OIM nr. 182. Compania consideră că societăţile care permit munca copiilor pun în pericol viitorul acestora şi pe cel al generaţiilor viitoare.

 

Total Soft S.A. aderă la prevederile legilor naţionale şi internaţionale din domeniul muncii referitoare la vârsta minimă de încadrare în muncă şi, dacă legislaţia naţională nu conţine dispoziţii suficiente în această

privinţă, ia în considerare standardele internaţionale. În plus, se utilizează mecanisme corespunzătoare şi verificabile pentru verificarea vârstei în procedurile de recrutare (verificarea actului de identitate).

 

Netolerarea discriminării

Total Soft S.A. îi apreciază pe toţi angajaţii şi valorizează contribuţiile acestora, având un angajament pe termen lung faţă de asigurarea egalităţii şanselor şi netolerarea discriminării. Compania se străduieşte să creeze un mediu de lucru fără discriminare şi hărţuire fizică sau verbală pe motive de rasă, sex, culoare, origine naţională, religie, vârstă, orientare sexuală, opinie politică, origine socială, conditii medicale, dizabilitate sau apartenenţă la o structură sindicală.

 

În practică, acest lucru înseamnă că societatea:

·        le oferă oportunităţi de recrutare, avansare, formare profesională şi promovare tuturor angajaţilor, pe baza calificărilor, competenţelor şi experienţei acestora

·        se asigură că nu există politici, proceduri sau practici care îngreunează progresul anumitor persoane sau grupuri de lucrători

·        nu discriminează pe nimeni, în nici un moment

·        nu tolerează discriminarea, abuzul verbal sau fizic sau intimidarea la locul de muncă

·        în timpul interviurilor de recrutare sau evaluărilor angajaţilor, nu pune întrebări care pot conduce la situaţii de discriminare; ex. întrebări despre intenţia unei femei de a avea o familie sau despre condiția medicală a unei persoane

·        se asigură că angajaţii care realizează aceeaşi muncă (sau o muncă direct comparabilă) şi care au performanţei similare sunt remuneraţi în acelaşi mod

·        ia toate măsurile necesare pentru a angaja persoane calificate cu dizabilităţi

·        se asigură că angajaţii care raportează cazuri de discriminare nu sunt supuşi represaliilor

 

Stabilirea de salarii şi beneficii corecte şi competitive

Acest drept se referă la o remuneraţie corectă pentru munca prestată, la ore de lucru rezonabile şi concedii regulate plătite. În practică, acest lucru înseamnă că societatea:

·        respectă legislaţia aplicabilă privind salarizarea şi orele de muncă; această legislaţie include legile privind orele suplimentare şi remunerarea acestora, concediile de odihnă şi concediile medicale cu plată

·        plăteşte un salariu corect la nivelul pieţei, pentru a reflecta abilităţile, calificările şi experienţa angajaţilor

·        le oferă angajaţilor oportunitatea de a-şi dezvolta abilităţile şi capacitatea de a promova, dacă este posibil

·        le pune la dispoziţia angajaţilor fluturaşi de salarii sau alte state de plată care explică în mod clar baza salarială, într-un format pe care toti angajatii îl pot înţelege

Total Soft S.A. îşi compensează angajaţii în mod corect în raport cu nivelul industriei şi concurenţei, cu respectarea legislaţiei aplicabile privind salarizarea şi orele de muncă.

 

Asigurarea sănătăţii şi siguranţei la locul de muncă

Total Soft S.A. s-a angajat să asigure şi să îmbunătăţească în mod continuu mediul de lucru al angajaţilor săi. În acest sens, compania face eforturi pentru prevenirea accidentelor, rănirilor şi expunerii la riscuri pentru sănătate. Compania s-a angajat să coopereze cu angajaţii pentru a menţine un mediu de lucru fără violenţă, ameninţări, hărţuire, intimidare şi alte comportamente deviante. Mai mult, compania recunoaşte că asigurarea unui mediu de lucru sigur şi sănătos este fundamentală pentru garantarea productivităţii şi competitivităţii.

 

Siguranţa angajaţilor

Oricine are dreptul de a se simţi în siguranţă şi de a nu se teme pentru siguranţa personală la locul de muncă şi pe drumul către locul de muncă. În practică, acest lucru înseamnă că societatea:

·        ia măsurile necesare pentru a se asigura că angajaţii sunt în siguranţă şi se simt în siguranţă la locul de muncă (se asigură mijloacele de protecţie necesare dacă este nevoie)

·        ia măsurile necesare pentru a se asigura că angajaţii sunt în siguranţă pe drumul înspre şi dinspre locul de muncă

 

Principii care îi îndrumă pe furnizori

Total Soft S.A. caută să dezvolte relaţii cu furnizori care îi împărtăşesc valorile şi care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu politica noastră privind drepturile omului.