Grupul vocal “Anton Pann”

Grupul vocal de muzică bizantină “Anton Pann” a luat ființă în 2003, la inițiativa lui Constantin Răileanu, fiind alcătuit din studenți ai Universității Naționale de Muzică din București și ai Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Scopul declarat al acestui grup este acela de reconectare a tinerei generații de psalți cu tradiția muzicală ecclesiastică din secolul al XIX-lea și a fructificării tezaurului muzical manuscript din bibliotecile românești.

“Pe lângă colaborările cu Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann, avem în plan să înregistrăm compoziții religioase și laice aflate în manuscrise cu notație neumatică medio-bizantină pentru a îmbogăți tezaurul sonor existent în acest moment la dispoziția publicului” – Constantin Răileanu, fondator și coordonator al Grupului Vocal de Muzică Bizantină “Anton Pann”.

Activitatea grupului s-a desfășurat în spațiul ecclesiastic și scenic, fără a lipsi și activitățile concertistice din cadrul evenimentelor culturale.

Din 2004 a participat al[turi de Ansamblul de Muzică Veche “Anton Pann” în concertele de muzică veche.

În 2005 a participat ca invitat în festivalul “Muzica Balcanilor” .

În 2008 participă ca invitați speciali în prima ediție a concursului ”Tineri, lăudați pe Domnul!”, organizat de Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române.

Între 2008 și 2009 au fost delegați de Patriarhia Ortodoxă Română la catedrala sf. Spiridon Nou din București.

Au participat alături de Ansamblul “Anton Pann” la concertele din afara țării în Italia și Spania între 2010 și 2013.

În 2012 a participat ca invitat special la concertul de colinde din Vălenii de Munte.

Între 2009 și 2015, corul a activat în cadrul mănăstirii Antim din București.

În 2016 a fost reorganizat în formula actuală ca parte din strategia de promovare a propriei activități.

În 2017 au participat la Festivalul Internațional “George Enescu”, alături de ansamblurile internaționale En Chordais (Grecia) și Constantinople (Iran/Canada) și de artiștii Ling Ling Yiu (China/Italia) și Baasandorj Amartuvshin (Mongolia/Germania).

În prezent desfășoară o activitate de cercetare a muzicii vocale aflate în manuscrisele psaltice din bibliotecile românești și a celor din afară care au legătură culturală cu tradiția muzicală românească.

Pentru mai multe detalii, puteți accesa: https://corul.antonpann.ro/